DE luce, kontra torrente 2016 -2019

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

16.02.2020

Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143 miliard eur (3,5 bilionu Kč). Studie FOODAPS zjistila, že více plýtvají ti, kteří se stravují zdravěji. Američané vyhazují asi 30-40 % jídla. Průměrně hodnota vyhozeného jídla na jednu domácnost je 1 866 dolarů (cca 45 000 kč).

  • ti co se stravují zdravěji, vyhazují více, protože kupují víc rychleji se kazícího ovoce a zeleniny než průměrný člověk
  • domácnosti, které při nakupování postupují podle seznamu, musí cestovat dál a mají větší počet členů, aby se dostaly do supermarketu, mají množství vyhazovaných potravin nejnižší
  • čím vyšší příjem domácností (zejména ve městech), tím víc vyhozeného jídla, je vyplýtváno se zdroji, které se využívají k vyprodukování nezkonzumovaného jídla, včetně půdy, energie, vody, práce a roste ekologický dluh vůči planetě. Programy povzbuzující ke zdravé stravě mohou neúmyslně vést k většímu plýtvání
  • jedním z negativních faktorů je i velikost balení, ve kterém se některé druhy potravin prodávají 
  • studie zjistily, že životní cyklus vyhozeného jídla značně přispívá k emisím skleníkových plynů a následně působí i na změnu klimatu
  • Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN je potravinový odpad ročně zodpovědný za zhruba 3,3 gigatuny skleníkových plynů, tím se stává globálně vyhozené jídlo třetím největším producentem CO2 po USA a Číně! V Současné době má cca 10 % populace menší příjem než 2 USD/den) a trpí nedostatkem potravin a vody.
  • Průměrný Čech ročně 785 kg jídla spotřebuje a 200 kg vyhodí (25 %). Podle Eurostatu přitom každá čtrnáctá evropská domácnost nemá finance na každodenní konzumaci masa (v Česku je to v případě seniorů a samoživitelů až 12 % domácností)
  • Průmyslově zpracované potraviny škodí zdraví (Margit Slimáková)
  • 40 % veškerého jídla, které se vyprodukuje, se vyhodí, to je přece ohromná uhlíková stopa, ohromné množství zbytečně vyprodukované energie a degraduje to naši krajinu, to potvrzuje ve svých knihách i prof. Václav Smil
  • V Evropě nebo na severu Ameriky končí v odpadkových kontejnerech v průměru 95-115 kilogramů jídla na osobu ročně, tedy skoro 40 %. V jihovýchodní Asii a Africe je to "jen" 6-11 kilogramů. Vzhledem k počtu obyvatel (cca 655 milionů + 1,26 miliardy oproti euroamerickým 741 + 579 milionům) to zrovna málo není, byť je bilance pro rozvojové země lepší.

V roce 2015 byla stanovena hladina "extrémní chudoby" pro příjem na osobu menší než 1,9 USD (cca 44kč,) na den, za posledních 30 roků klesl počet lidí v extrémní chudobě z 1,9 miliardy na cca 650 milionů (nyní 30 % z tohoto počtu žije v Indii) a současně za posledních 35 roků (od roku 1980 do 2015) vzrostl počet osob s příjmem do 10 USD ( cca 230 kč) na osobu na den z 2,6 miliardy na cca 6,6 miliardy lidí (populace má cca 7,7 miliardy)

Rozvojové země promrhají 44 % potravin, podobně jako vyspělé. Jen jinak

kritické množství potravin je promrháno tam, kde se očekává i největší nárůst populace. Tedy v rozvojových zemích, v regionech Afriky, Asie a střední Ameriky a to ve fázi sklizně, zpracování, před-produkce, skladování. Řada vypěstovaných plodin pak podlehne zkáze, protože tu není rozvinutá dostatečná infrastruktura pro převoz či skladování za optimálních podmínek. Řešení tohoto problému, mrhání v procesu sklizně a skladování, je drahé, na rozdíl od individuální volby a přijetí odpovědnosti každého spotřebitele - nemrhání ve spotřebě.

Evropská unie společně s OSN chce do roku 2030 snížit plýtvání jídlem o 50 %, podle dat potravinových bank a aktivistů je to však těžko dosažitelný cíl.

Krysí experiment (Calhounův experiment) je příkladem, kdy se opakovaně potvrdilo, že když populace dosáhne určité míry blahobytu, přestává chuť dál žít a přestává se množit, po dosažení určitého populačního bodu končí sama od sebe (nastává bod zlomu). Zhroutí se. Podobné symptomy spatřujeme i u lidské populace.

Podle údajů Organizace spojených národů (2017) trpí ve světě hladem 795 miliónů lidí. V roce 2050 to podle současných trendů budou dvě miliardy (to bude více jak 20% lidí).

Až třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vůbec nevyužije (prof. Václav Smil dokonce uvádí, že v USA to činí cca 40 %), ročně se vyhodí jídlo v hodnotě 990 mld. USD, uvádí FAO. Přestože planeta je schopna uživit celé lidstvo, 821 mil. lidí loni trpělo hladem. 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/plytvani-jidlo-potraviny-usa-studie-daily-mail.A200216_100627_zahranicni_jhr

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového
 

Izraelská vojenská operace Vzpínající se lev proti Íránu by mohla trvat "týdny, ne dny" a probíhá s tichým souhlasem americké administrativy, uvedla CNN s odvoláním na zdroje v Bílém domě a izraelských úřadech (13.6.2025). Trump prohlásil, že USA nemají s posledním izraelským útokem na Írán nic společného (15.6.2025). Izrael už 48 hodin žádá...

Výroční setkání 2024 přivítá více než 100 vlád z celého světa, všechny významné mezinárodní organizace, 1000 partnerských společností Fóra, stejně jako představitele občanské společnosti, přední odborníky, dnešní mladou generaci, sociální podnikatele a média.

Může se zdát, že jejím jediným obsahem je nahrazení označení měny, kterou máme na účtech a v peněženkách. Ve skutečnosti jde o mnohem rozsáhlejší krok, klíčovou součástí je předání řady pravomocí v oblasti dohledu nad finančním trhem do Frankfurtu, Paříže a Bruselu.

Po požáru na energetické trhu dochází k požáru a panice na bankovním a finančním trhu, který se přelévá i do akciového trhu a to není příznivé pro ekonomiku, která balancuje na hraně recese a bojuje s vysokou inflací, rostoucími sazbami a globálním napětím. Po uklidnění do konce března dojde v dubnu a dalších měsících k další...

DAVOS WEF 2023

17.01.2023

V pondělí 16.1.2023 bylo ve švýcarském Davosu zahájeno 53. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Vyhlídky ukrajinského konfliktu a obnovy země budou středem diskusí fóra 17.1.2023.

Výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF ) v roce 2022 se schází v nejdůležitějším geopolitickém a geoekonomickém okamžiku posledních tří desetiletí a na pozadí pandemie, která se opakuje jednou za století. Na setkání se sejde více než 2 000 vůdců a odborníků z celého světa, všichni oddaní "Davoskému duchu" zlepšování stavu světa.

Odcházející zima se pro Evropany stala těžkou zkouškou kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Politici přitom stále více trvají na odmítání ruského plynu, který nyní tvoří asi 40 % spotřeby v EU. Dodávky se jen zvyšují. Je Brusel připraven uvrhnout svět do energetické krize - v materiálu RIA Novosti.

Už jsme zapomněli, co způsobila 2. světová válka a rozpad Jugoslávie (Bosna 1993 - humanitární bombardování) v Evropě? Poučili jsme se, nebo ne? Bude ve dvacátých letech 21. století v Evropě válka? Krize kolem Ukrajiny je bojem o budoucí světový řád, jde o válku civilizačních modelů (jde o podmínky nového světového pořádku ve světě a o to, kdo je...

Při pohledu na informace zahrnující globální oteplování může mnoho lidí považovat data za zavádějící nebo nepřesná. Internet je prostředkem pro sdílení nesprávných informací, včetně globálního oteplování. Toto odhalení může způsobit, že lidé zcela ignorují informace, které jsou přesné a pravdivé.

Množství tepla, které Země zachycuje, se od roku 2005 zhruba zdvojnásobilo. To podle nového výzkumu NASA a Národního úřadu pro oceány a atmosféru přispívá k rychlejšímu oteplování oceánů, vzduchu a pevniny.

Evropská unie doufá, že do roku 2030 bude na evropských silnicích jezdit 30 milionů elektrických aut. Během svého života mohou být elektrická auta uhlíkově neutrální, co se však stane s těmito vozy, a zvláště s jejich bateriemi, až jejich životnost skončí? "Za 10 až 15 let, kdy velký počet autobaterií bude na konci svého životnosti, proto...

COVID-19 změnil globální rizikovou oblast. Rizika byla stanovena podle priority, objevila se nová rizika a byla zesílena další. Světové ekonomické fórum (WEF) vydalo 16. vydání zprávy o globálním riziku z roku 2021.

Pandemie COVID-19 prokázala, že žádná instituce ani jednotlivec sám nedokáže řešit ekonomické, environmentální, sociální a technologické výzvy našeho složitého, vzájemně závislého světa. Pandemie urychlila systémové změny, které byly patrné před jejím vznikem. Chybné linie, které se objevily v roce 2020, se nyní jeví jako kritická křižovatka v roce...