Vodní stopa masa

Spotřeba masa ve světě se díky bohatnutí populace v posledních 60 letech zpětinásobila. Na "výrobu" kilogramu hovězího se totiž spotřebuje 15 tisíc litrů vody, na kilogram vepřového téměř 6 tisíc litrů.

Předpokládá se, že do roku 2050 přibydou na světě dvě miliardy lidí. Na základě dosavadních trendů bude potřeba vyprodukovat o 60 % více potravin než dnes, podle jiných i více než dvojnásobek. Procento orné půdy se však nezmění, ba naopak bude menší (zástavba, neplodná půda atd.).

  • V roce 2007 již žilo více jak 50% světové populace ve městech a v roce 2050 by mělo být na zemi cca 9 miliard obyvatel
  • Průmyslový chov zvířat už nyní zodpovídá zhruba za 15 % všech emisí, které způsobuje člověk, a to u oxidu uhličitého, metanu i oxidu dusného, průmyslový chov přispívá velkým dílem ke ztrátě biodiverzity (divoká příroda musí vyklidit prostor polím a odvádí se voda pro pěstování plodin pro dobytek - např. kukuřice)
  • Průměrné množství snědeného masa na osobu a rok se při tom celosvětově za posledních 50 let téměř zdvojnásobilo - ze 23 kilogramů v roce 1961 na 43 kilo v roce 2014.

Od letošního roku funguje Water Footprint Network 2.0. Na jejím webu si mimo jiné můžete sami během chvíle spočítat, kolik vody spotřebujete. Buď jednoduše zde, nebo podrobněji zde

S růstem počtu obyvatel roste strmě spotřeba vody

  • Potraviny živočišného původu jsou pět až desetkrát náročnější na vodu než potraviny čistě rostlinné. Zvíře, je totiž potřeba krmit po celý jeho život rostlinami. A všechny tyto rostliny potřebují k růstu vodu. 
  • Býk před porážkou žije 3 roky a celou dobu musí být krmen. Pro získání 200 kg masa bez kostí, které pochází z jednoho býka, bylo zapotřebí 3 091 m3 vody (98 % této vody bylo potřeba na závlahu krmiva, 2 % na pití a čištění). 
  • Průměrný Evropan za den "vypije" kolem 3000 litrů vody. Většinu ovšem nikdy nevidí. Přes 90 % této vody bylo potřeba na produkci jeho jídla a výrobků, které používá. 
  • Vegetarián nebo vegan spotřebuje v průměru o 36 % méně vody než ten, který maso konzumuje denně. 
  • V roce 2050, kdy na světě bude žít 9 miliard lidí, nebude dostatek vody na produkci dostatku potravin pro všechny  - pokud bude převažovat současný stav západní stravy  (v USA spotřebují cca 122kg masa/rok na osobu, v Evropě 90 kilogramů masa/rok na osobu , Číňané snědí v současnosti pouze 52 kg masa na osobu a rok).
  • Nedávná studie Spojených národů předpokládá světově až 75% nárůst ve spotřebě masa už v polovině tohoto století. Drůbeže by lidstvo kolem roku 2050 mohlo sníst až dvojnásobek, hovězího o 69 % a vepřového o 42 % víc. 
  • 20 % kalorií z potravin živočišného původu získávají nyní obyvatelé vyspělých zemí.
  • Už v roce 2030 bude podle OECD v oblastech s obtížným přístupem k životodárné tekutině žít téměř polovina všech lidí. 
  • Pokud bude postupovat současný trend, spotřeba masa se od roku 2000 do roku 2050 zdvojnásobí a tak bude potřeba nejen dvakrát více vody, ale také dvakrát více ploch pro pěstování krmiva pro hospodářská zvířata.
  • Dnes zaujímají pole s krmivy pro zvířata cca třetinu všech obdělávaných ploch světa. 
  • "Hrozí, že velké množství orné půdy bude využíváno na pěstování toho, co je ekonomicky výhodnější. To znamená krmiv pro zvířata a ne potravin přímo pro lidskou spotřebu." 
  • Již nyní v naší civilizaci hladoví cca 1 miliarda lidí -  jedí jednotvárnou stravu (rýže).
  • Za posledních 50 roků vzrostla světová spotřeba masa 5 x a tím adekvátně množství CO2 - chov dobytka se stal jedním z největších emitentů plynů způsobujících globální oteplování,  dokonce je vyšší než doprava a automobily.
  • K produkci jednoho kilogramu čistého masa je třeba 6,5 kg zrní, 36 kg objemového krmiva a 155 litrů vody. 
  • Jedna dojnice denně vypije 100 až 180 litrů vody, dospělý dobytek okolo 40 litrů za den, prase 25 litrů a ovce zhruba 20 litrů vody denně. 

Virtuální spotřeba vody na různé potraviny a výrobky:

  • 1 kg hovězího = 15 400 litrů

  • 1 kg sóji = 1800 litrů

  • 1 kg pšenice = 1300 litrů

  • 1 kg kuřecího = 4330 litrů

  • 1 kg vepřového = 5990 litrů

  • na jedno pivo (500ml) je potřeba 148 litrů vody

  • bochník chleba = 1000 litrů vody 

  • kilogram loupané rýže = 2500-3700 litrů vody

  • kilogram čokolády = 24 000 litrů vody 

  • bavlněné tričko = 4000 litrů vody 

  • džíny = 8-15 000 litrů vody

  • mobilní telefon = 1000 litrů vody

  • kvalitní kožené boty = až 25 000litrů vody

  • počítač = 20 tisíc litrů vody

  • k výrobě pouhých 125 mililitrů kávy, což je běžný šálek espressa, je potřeba 140 litrů vody

  • více

Zdroj. rozvojovka.cz, novinky.cz

Rizikové faktory vodní stopy masa:

  • Dynamicky rostoucí počet obyvatel.
  • Dynamicky rostoucí spotřeba masa (hlavně Čína a postupně další krajiny).
  • Stagnující nebo klesající výměra obhospodařované půdy.
  • Problémy s vodou (znečištění, sucha, zvýšená potřeba vody pro živočišnou a rostlinnou výrobu).
  • Zvyšování hladin oceánů v důsledku rozpouštění ledovců a dalších s tím provázaných procesu.

Podtrženo a sečteno do roku 2050 pokud bude vývoj stejným směrem hrozí globální katastrofa ve formě boje o vodu, půdu a potraviny!!!!

25.12.2021 Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě, ale prudký nárůst poptávky ohrožuje planetu a nutí vědce hledat udržitelné způsoby výroby kávy. Výzkumy ukazují, že zvýšená produkce kávy ničí planetu. Od odlesňování až po rostoucí využívání vodních a energetických zdrojů. Vědci ve Finsku se proto snaží přijít s udržitelnou, v laboratoři vypěstovanou alternativou pro příští šálek kávy.

"Většina kávy prochází procesem mokrého mletí, který využívá značné množství pitné vody k odstranění dužiny a praní kávy. Poté se káva suší, praží a expeduje," řekl Bambi Semroc, viceprezident amerického Centra pro udržitelnost půdy a vody Conservation International. Produkce kávy tak zanechává silnou negativní vodní a energetickou stopu v přírodě. K výrobě pouhých 125 mililitrů kávy, což je běžný šálek espressa, je potřeba 140 litrů vody, uvádí web společnosti Water Footprint Network .

  • Káva "vypěstovaná" v laboratoři nebude podle vědců potřebovat výsadbu plantáží a potřebu odlesňování. Laboratorní proces má i minimální potřebu vody, protože vědci jsou schopni vodu recyklovat. Inovace také odstraňuje dlouhý proces přepravy kávy ze země původu ke spotřebiteli.
  • V posledních 30 letech vede rostoucí poptávka po kávě k 60% nárůstu produkce, což vede k dalšímu odlesňování planety kvůli výsadbě nových kávových plantáží. Brazílie, největší světový producent kávy, zaznamenala odlesňování svého amazonského deštného pralesa na 15leté maximum. Odhaduje se, že jenom mezi srpnem 2020 a červencem 2021 bylo ztraceno 13 235 kilometrů čtverečních, což odpovídá 2 429 fotbalovým hřištím.
  • https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/kava-poskozuje-planetu-vedci-ji-chteji-zakazat-a-naucit-lidi-pit-umele-vyrobenou-nahrazku/lubosvojtech/?

25.5.2021 Zjistit si svoji vodní stopu lze kalkulačkou na webu. Ptá se i kolik kdo jí masa. Nejen jak často si dopřejete vanu, ale třeba i kolik a jakého masa sníte. Na to se ptá vodní kalkulačka, kterou spustil výrobce sanity GROHE spolu s agenturou Story TLRS.

Kalkulačka na stránkách se ale ptá třeba i na to, jak často a jaké jíte maso. Podle jejích autorů zatímco "výroba" 300 gramového drůbežího steaku si vyžádá 1170 litrů vody, u hovězího jde dokonce o více než 4,5 tisíce litrů. Celých 2,5 tisíce litrů pak potřebuje půl kilogramu sýra.  

  • https://www.voda.limited/vodni-zuctovani
  • https://www.voda.limited/

https://www.e15.cz/byznys/e15-a-byznys/zjistit-si-svoji-vodni-stopu-lze-kalkulackou-na-webu-pta-se-i-kolik-kdo-ji-masa-1380625?

Nejnovější články na našem blogu

Přečtěte si, co je nového
 

Výroční setkání 2024 přivítá více než 100 vlád z celého světa, všechny významné mezinárodní organizace, 1000 partnerských společností Fóra, stejně jako představitele občanské společnosti, přední odborníky, dnešní mladou generaci, sociální podnikatele a média.

Může se zdát, že jejím jediným obsahem je nahrazení označení měny, kterou máme na účtech a v peněženkách. Ve skutečnosti jde o mnohem rozsáhlejší krok, klíčovou součástí je předání řady pravomocí v oblasti dohledu nad finančním trhem do Frankfurtu, Paříže a Bruselu.

Po požáru na energetické trhu dochází k požáru a panice na bankovním a finančním trhu, který se přelévá i do akciového trhu a to není příznivé pro ekonomiku, která balancuje na hraně recese a bojuje s vysokou inflací, rostoucími sazbami a globálním napětím. Po uklidnění do konce března dojde v dubnu a dalších měsících k další...

DAVOS WEF 2023

17.01.2023

V pondělí 16.1.2023 bylo ve švýcarském Davosu zahájeno 53. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Vyhlídky ukrajinského konfliktu a obnovy země budou středem diskusí fóra 17.1.2023.

Výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF ) v roce 2022 se schází v nejdůležitějším geopolitickém a geoekonomickém okamžiku posledních tří desetiletí a na pozadí pandemie, která se opakuje jednou za století. Na setkání se sejde více než 2 000 vůdců a odborníků z celého světa, všichni oddaní "Davoskému duchu" zlepšování stavu světa.

Odcházející zima se pro Evropany stala těžkou zkouškou kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Politici přitom stále více trvají na odmítání ruského plynu, který nyní tvoří asi 40 % spotřeby v EU. Dodávky se jen zvyšují. Je Brusel připraven uvrhnout svět do energetické krize - v materiálu RIA Novosti.

Už jsme zapomněli, co způsobila 2. světová válka a rozpad Jugoslávie (Bosna 1993 - humanitární bombardování) v Evropě? Poučili jsme se, nebo ne? Bude ve dvacátých letech 21. století v Evropě válka? Krize kolem Ukrajiny je bojem o budoucí světový řád, jde o válku civilizačních modelů (jde o podmínky nového světového pořádku ve světě a o to, kdo je...