Kontroverzní americký televizní moderátor a politický komentátor Tucker Swanson McNear Carlson (54) je vnímán jako člověk blízký americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi.
Šípky
Podle všeho nás všechny čeká náročný podzim a zima a ještě teď je čas co nejvíce posílit naši imunitu, kterou čeká těžká zkouška. Šípky, tenhle zázrak zvyšuje imunitu a pomáhá chránit před viry i covidem. Máme ho na dosah ruky. A zadarmo říká Jan Tuna.
- šípky, největší zázrak, který si i nyní můžeme kdekoliv v přírodě natrhat (září-říjen nebo do prvních mrazů), má 4x více vitamínu C než červená paprika a 16 x více než pomeranče nebo citron, sušení zásadně neovlivňuje jeho množství, vařením se obsah vitamínu C vytrácí
- šípky jsou plné vitaminu P, C, E, K, B1 ,B2, B3, B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, slizu, vápníku, draslíku, manganu, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa.
- Podporuje imunitní systém, má protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky
- Nejvíce vitamínu C do sebe dostaneme, když jíme šípek syrový (ve slupce a těsně pod ní) , dlouhým skladováním, ve styku s kovem, teplem a světlem obsah vitamínu C snižuje
- příroda v šípku má lepší synergii s vitaminem C, než uměle vyrobený extrakt vitaminu C, žádná tabletka nedokáže nahradit zázrak přírody jako je šípek
- Hálek šípkový
Šípky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Normální činnost močového měchýře a ledvin
- Normální trávení
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav kloubů
Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čerstvé i sušené listy na přípravu nálevu
Sušení: nejlépe přirozeným způsobem, nejlépe do 40°C, na uskladnění je potřeba používat vždy nově nasbírané šípky a skladovat maximálně do další sklizně (každý rokem je obměňovat)
Nejšetrnější způsob přípravy je šípky rozdrtit a louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků, výluh můžete opakovat 2 - 3x, dosladit můžete nejlépe medem
Dalšími zajímavými bobulovými plody jsou rakytník řešetlákový, bez černý-bezinky (nikdy nekonzumovat syrový), červená jeřabina, arónie, trnky, dřínky, nebo také bylinka jménem jitrocel kopinatý (čaj nebo sirup proti kašli). Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, flavonoidy, inulin (semena), iridoidy (glykosid Aukubin), hořčiny, soli draslíku, vápníku, zinku, síry, kumariny, xantofyl, fytoncidy (rostliné antibiotika) a enzymy (invertin a emulsi).
- Bylinky a viry
- Souvislost mezi nedostatkem vitamínu K a úmrtím Covid-19
- Jak podpořit imunitní systém?
- Přírodní zdroje zinku
Proti virům působí také vitaminy C, D a zinek.
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku, podporuje tvorbu kyseliny solné v trávícím traktu
Eliška Astlová, výživová poradkyně
https://www.televizeseznam.cz/video/adost/tenhle-zazrak-zvysuje-imunitu-a-pomaha-chranit-pred-viry-i-covidem-mame-ho-na-dosah-ruky-a-zadarmo-64097737?
Jak připravit šípkovou omáčku?
vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na marmeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)
Jak připravit šípkovou marmeládu?
K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Jak připravit šípkový sirup?
Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem - většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte - stačí na 50 stupňů - a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.
- 1500 g cukru
- 3-4 lžíce kvalitního rumu
- 1000 g šípků
- 2000 ml vody
Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třtinového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)
Sirup bez vaření
Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.
Jak připravit šípkový čaj?
Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.
Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků.
Jak připravím šípkové víno?
šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
- 1,5l šípků bez stopek a okvětí
- 3l vody
- 750g třtinového cukru
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
Odvar z oregana je skvělou obranou před útokem bacilů a virů
Připravte si 6 polévkových lžic čerstvého oregana, 1 lžíci medu a 2 a ½ šálku vody. Oregano nasekejte na malé kousky, aby se z něj uvolnila jeho intenzivní vůně. Ponořte do vroucí vody a vařte dalších 5 minut. Přeceďte a jakmile mírně vychladne, vmíchejte lžíci medu.
Oregano (dobromysl) a jeho účinky:
Pravidelná konzumace oregana snižuje vysoký cholesterol a zároveň působí jako prevence rakoviny tlustého střeva díky množství quercetinu. Zkuste si proto doma vytvořit následující odvar a zbavit se tak příznaků nachlazení a zároveň postupovat preventivně před vážnějšími nemocemi. Mezi další pozitivní vlastnosti čaje z oregana patří:
- Zlepšuje trávení
- Zmírňuje příznaky deprese a úzkosti
- Bojuje s bradavicemi
- Zmírňuje únavu
- Zahání bolesti zad
- Ulehčí od alergií, astmatu, infekce uší a ekzému
- Redukuje infekci močových cest
Dobromysl obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní tlak
- Normální funkce horních cest dýchacích
- Kojení
- Normální činnost jater
- Duševní výkon - spánek
- Normální funkce žlučníku
- Imunita

Nejnovější články na našem blogu
Přečtěte si, co je nového
Davos 2024, 15.–19. ledna 2024
Výroční setkání 2024 přivítá více než 100 vlád z celého světa, všechny významné mezinárodní organizace, 1000 partnerských společností Fóra, stejně jako představitele občanské společnosti, přední odborníky, dnešní mladou generaci, sociální podnikatele a média.
Vstup do eurozóny, debata o přijetí eura
Může se zdát, že jejím jediným obsahem je nahrazení označení měny, kterou máme na účtech a v peněženkách. Ve skutečnosti jde o mnohem rozsáhlejší krok, klíčovou součástí je předání řady pravomocí v oblasti dohledu nad finančním trhem do Frankfurtu, Paříže a Bruselu.
Jsme v bankovní a finanční krizi?
Po požáru na energetické trhu dochází k požáru a panice na bankovním a finančním trhu, který se přelévá i do akciového trhu a to není příznivé pro ekonomiku, která balancuje na hraně recese a bojuje s vysokou inflací, rostoucími sazbami a globálním napětím. Po uklidnění do konce března dojde v dubnu a dalších měsících k další...
DAVOS WEF 2023
V pondělí 16.1.2023 bylo ve švýcarském Davosu zahájeno 53. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Vyhlídky ukrajinského konfliktu a obnovy země budou středem diskusí fóra 17.1.2023.
Co je příčinou růstu cen plynu a elektřiny?
Díky kroků, které podnikla EU a další státy v roce 2021 a 2022, jsme v situaci, kterou můžeme připodobnit k efektu vařené žáby přestože budeme možná v zimě mrznout.
DAVOS 22.-26.5.2022
Výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF ) v roce 2022 se schází v nejdůležitějším geopolitickém a geoekonomickém okamžiku posledních tří desetiletí a na pozadí pandemie, která se opakuje jednou za století. Na setkání se sejde více než 2 000 vůdců a odborníků z celého světa, všichni oddaní "Davoskému duchu" zlepšování stavu světa.
Odcházející zima se pro Evropany stala těžkou zkouškou kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Politici přitom stále více trvají na odmítání ruského plynu, který nyní tvoří asi 40 % spotřeby v EU. Dodávky se jen zvyšují. Je Brusel připraven uvrhnout svět do energetické krize - v materiálu RIA Novosti.
Zástupný konflikt Rusko x Ukrajina
Už jsme zapomněli, co způsobila 2. světová válka a rozpad Jugoslávie (Bosna 1993 - humanitární bombardování) v Evropě? Poučili jsme se, nebo ne? Bude ve dvacátých letech 21. století v Evropě válka? Krize kolem Ukrajiny je bojem o budoucí světový řád, jde o válku civilizačních modelů (jde o podmínky nového světového pořádku ve světě a o to, kdo je...
Evropa v letošním roce zažívá prudký růst cen plynu, který vede i ke zdražování elektřiny. Bohužel neexistuje důvod, proč by cena elektřiny a plynu měla ve střední Evropě zásadně klesnout. Spíše naopak. Hlavně v důsledku odstavení německých jaderných elektráren. Navíc po celé Evropě se plánuje v nejbližších letech zavírání dalších jaderných a...
Aktuální stav globálního oteplování
Při pohledu na informace zahrnující globální oteplování může mnoho lidí považovat data za zavádějící nebo nepřesná. Internet je prostředkem pro sdílení nesprávných informací, včetně globálního oteplování. Toto odhalení může způsobit, že lidé zcela ignorují informace, které jsou přesné a pravdivé.
Země se otepluje rychleji, než se očekávalo.
Množství tepla, které Země zachycuje, se od roku 2005 zhruba zdvojnásobilo. To podle nového výzkumu NASA a Národního úřadu pro oceány a atmosféru přispívá k rychlejšímu oteplování oceánů, vzduchu a pevniny.
Budou se recyklovat baterie elektromobilů?
Evropská unie doufá, že do roku 2030 bude na evropských silnicích jezdit 30 milionů elektrických aut. Během svého života mohou být elektrická auta uhlíkově neutrální, co se však stane s těmito vozy, a zvláště s jejich bateriemi, až jejich životnost skončí? "Za 10 až 15 let, kdy velký počet autobaterií bude na konci svého životnosti, proto...
Podle vědců je přenos SARS-CoV-2 aerosolem jedním z nejdůležitějších způsobů šíření viru.
O šíření koronaviru aerosolem i vhodných ochranných prostředcích pojednává dokument, který z německého originálu přeložili čeští odborníci. Podle vědců je přenos SARS-CoV-2 aerosolem jedním z nejdůležitějších způsobů šíření viru. Přehledový text má přispět k lepšímu povědomí o roli aerosolu, uvedli zástupci VUT v Brně.
Jsme v planetární nouzi." Lidské činnosti destabilizují naše podnebí a potravinové systémy a ničí přírodní ekosystémy, na kterých jsme závislí, rychleji, než se dokážou sami doplnit.